Manastirea Sihla, o istorie a marilor sihastri


Pelerinii ce ajung la Manastirea Sihla descopera un peisaj salbatic si tulburator de frumos, cu vederi panoramice catre muntii invecinati, cu locuri sfinte, incarcate de istoria tainica a sihastrilor, care au vietuit in nevointa in Muntii Sihlei, de-a lungul secolelor. Mostenirea duhovniceasca lasata de sfintii parinti o descoperim in pestera Sfintei Teodora, bisericuta dintr-un brad, chilia de sub stanca, locurile pustii de la Rapa lui Coroi, unde a vietuit Cuviosul Pavel Sihastrul si Sfantul Ioan cel Minunat Episcopul Kievului, casuta marelui duhovnic Paisie Olaru si imprejurimile manastirii, care adapostesc nestiute oseminte de sihastri.
Parintele Cleopa spunea ca "In padurile de la Sihla au existat aproximativ 35 de parinti si 17 maici pustnici", ce au inaltat toata viata rugaciuni pentru necazurile oamenilor veniti din valtoarea lumii in cautarea unui sprijin duhovninicesc.
Cei mai multi credinciosi vin cu dorinta fierbinte de a primi ajutor prin rugaciunile din cele doua biserici si pestera Sfintei Cuvioase Teodora.
In anul 2013 va fi anul jubiliar al Manastirii Sihla, cand se implinesc 250 de ani de la ctitorirea bisericutei dintr-un lemn a Agai Ionita Cantacuzino Pascanu,cu hramul "Schimbarea la Fata" si 250 de ani de la rectitorirea bisericii mari cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.
Fie ca Dumnezeu sa ne calauzeasca pasii spre sfintenia vietii, cu mijlocirea sihastrilor ce odihnesc in acest binecuvantat tinut al Sihlei.